ADHD bij kinderen

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dat aandachts tekortstoornis met hyperactiviteit. De hersenen van mensen met ADHD reageren sneller op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen). Kinderen met ADHD zijn snel afgeleid. Ze kunnen niet lang ergens de aandacht bij houden. Vaak is er ook sprake van lichamelijke onrust (friemelen, wiebelen) en grote beweeglijkheid.

Er zijn ook kinderen die niet deze bewegelijkheid laten zien maar meer de onrust in hun hoofd ervaren. Het lukt ze moeilijk om zich te concentreren. Ze worden snel afgeleid door externe prikkels. Vroeger noemde men dit ADD maar nu valt deze vorm onder de term ADHD. Net zoals asperger, PDD, NOS nu ook onder de term Autisme valt.

behandeling4 bij feeling heppie

Onze zoon heeft naast zijn autisme kenmerken van ADHD. Dat betekent voor hem met regelmaat bewegelijk zijn. Weinig rust vinden tijdens zijn bezigheden. Soms moeite met concentreren en hij is snel afgeleid als je met hem communiceert. Boodschappen moeten bij hem in stukjes worden aangeboden.

Dus bv, loop naar boven. Ga naar de kamer waar de strijkplank staat. Pak op de strijkplank je blauwe jas. Heb je de jas? Kom dan maar weer naar beneden. Als ik deze zinnen in 1x zeg pikt hij alleen het eerste of laatste stukje of en raakt hij in de war. Hij kan zich niet geheel concentreren op de gehele boodschap.

Onze zoon heeft ook moeite als er te veel prikkels zijn in zijn omgeving. Dat maakt hem onrustig. Deze kinderen pikken veel meer op dan wij. Ze horen ook vaak alle geluiden even hard stel je dit is even voor. Alle geluiden komen harder binnen dan hoe wij deze horen. Probeer je is te verplaatsen in hoe je kind met ADHD de wereld ervaart.

Kijk is door de bril van je kind.

Je zal gaan merken dat je daardoor meer geduld en aandacht gaat krijgen voor wat hij of zij nodig heeft. Deze kinderen zijn niet expres druk of letten expres niet goed op in de klas. Heb begrip, geef hem liefde en aandacht in plaats van mopperen op het gedrag, zeg hem eens ik zie dat je het moeilijk hebt. Het was ook een drukke dag vandaag.

Maar nu hoef je even niets meer en mag je uitrusten. Steek op een positieve manier in op het gedrag van je kind. Laat hem voelen je mag zijn wie je bent. Je bent oké. Blijf er alert op dat je niet constant negatief reageert op gedrag. Het gedrag zal dan zelfs toenemen en het zelfvertrouwen afnemen. Geloof me dat deze kinderen het echt goed willen doen maar het lukt ze niet door hun drukke hoofd.

Omgaan met een kind met ADHD valt niet altijd mee.

Ik weet uit ervaring dat dit heel veel energie kost. En soms schiet je dan is uit je slof. Je bent ook maar een mens met je eigen grenzen. Als dit gebeurt kom er dan altijd even op terug. Mama was net even boos en dat spijt me. Gooi op tijd je eigen emmertje leeg anders stroomt deze over net zoals bij jullie kind. Neem daarom op tijd een moment voor jezelf.

Kijk of er iemand in de omgeving jullie kan ondersteunen zodat je even bij kunt tanken. Als je zelf goed in je vel zit heeft dit ook zijn positieve uitwerking op jullie kind. Want zoals ik al schreef. Deze kinderen pikken heel veel op en hebben een uiterst scherp gevoel. Dus voelen ze ook als je even niet lekker zit. Als je jezelf helpt help je ook je kind.

Als laatste.

Merk je dat gedrag heftiger wordt. Dit is vaak een hulpvraag. Ga eens na hoe het op school en thuis gaat. Is de dagplanning duidelijk? Is er iets verandert wat voor hem onduidelijk is? Staat er iets op de planning wat spannend is?

Ik zie in mijn praktijk vaak kinderen die overprikkelt zijn daardoor veel frustratie ervaren. Ze worden snel boos. Dit zien ouders vaak na een schooldag. Een volle dag waarin er veel gevraagd wordt. Het emmertje zit bomvol en dit komt er vaak uit als kinderen thuis komen uit school. De bom barst. Ik voel graag mee wat jullie kind nodig heeft om te ontprikkelen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat zijn of haar emmertje niet zo snel meer vol raakt. 

Een behandeling geeft veel meer rust bij ADHD.

Door de energetische behandeling mag het kind rust gaan ervaren. Door deze rust kan de energie in het lichaam, de evenutele chakra's die uit balans zijn weer in balans komen. Maar ook voor thuis denk ik graag mee wat helpend kan zijn. 

Je zult misschien denken. Hoe krijg je een ADHD kind op de massagetafel? Het zal je verassen dat het kind in de meeste gevallen helemaal tot rust komt. Soms staan ouders versteld hoe rustig en ontspannen hun kind ligt te genieten. Het hoeft even niks alleen maar te chillen.Lukt het niet om rustig te liggen. Geen probleem. Ik heb een mooie kijkplaat voor onder de tafel en ook een bak met speelgoed waar het kind mee kan spelen. Ondertussen ga ik door met de behandeling. Ik beweeg letterlijk en figuurlijk met het kind mee. Je mag hier zijn wie je bent.

Techniek voor thuis zodat je zelf je kind kunt helpen te ontspannen

De massagetechniek die ik ouders leer helpt hun kind te ontspannen. Het is een diepe druk techniek die helpt om prikkels los te laten. Diepe druk heeft een rustgevend effect. Een drukvest, verzwaringsdeken en stevig knuffelen zijn ook diepe druk technieken.

De massagetechniek voor thuis is een heerlijk momentje samen en ik merk dat deze kinderen dan ook beter in slaap vallen. Want je kunt je voorstellen als je de hele dag aan staat dit lastig is om uit te zetten als je mag gaan slapen. Ook helpt de massage tegen een te hoog cortisol gehalte. Dit is vaak hoog bij kinderen die veel stress ervaren. Als dit gehalte hoog is daalt de weerstand en is het kind vaak ziek. Door de behnadeling hier en thuis daalt dit gehalte en nemen klachten vaak af. Ook de weerstand verbeterd hierdoor.

Ben je op zoek naar meer informatie. Op deze website vind je veel info over verschillende aandoeningen.

  Feeling Heppie
  Coeveringlaan 38
  5492 CN Sint-Oedenrode
  06 23 44 71 15

Contact opnemen
Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

CATvirtueelschild

GATVirtueelschild

Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Klik op logo voor meer informatie over mijn klachtenregeling.