Kijkje in ons leven deel 2.

Wauwie, ik zit hier te stuiteren op mijn stoel. Ik voel de positieve energie door mijn lijf stromen. Ik wil dansen, zingen. Vanochtend was het dan zover. Mijn eerste intuïtief tekenen workshop. Oei wat was ik zenuwachtig. Zelfs mijn lichaam reageerde hierop. Ik las nog een aantal keren mijn aantekeningen door en voelde toen, het is goed zo.

Ik mag erop vertrouwen dat de woorden die ik mag zeggen intuïtief door me heen gaan stromen. En dat was ook zo, 2 prachtige uren volgde. Er werd gelachten, gehuild, gedeeld en ieder tekende vanuit de verbinding met zijn hart boodschappen voor zichzelf op papier. Ieder genoot zichtbaar.

Kijkje2 deel2Mezelf onzeker voelen. Twijfelen, bang dat het niet goed lukt. Het is iets wat bij me hoort maar het is ook een oud stuk vanuit mijn jeugd. Er niet bij horen. Doe maar niet dat kun jij niet. Ik besef me nu na de ervaring van vanochtend dat het een oud stuk is wat er nu eigenlijk niet meer hoeft te zijn. Het is iets wat geweest is. Verleden.

Ik leef nu en heb de keuze of ik in dit oude stuk wil blijven hangen. Ik besef me dat ik dan geen stappen zal gaan zetten of dat ik het ga DOEN! Ik ben gegroeid als persoon en ik mag echt gaan vertrouwen op wat ik wel kan. Dat blijkt vanochtend wel weer. Mooie les, een cadeautje.

En ik zie dit stuk ook bij onze zoon terug. Hij heeft meegedaan aan de voorleeswedstrijd op school. Dat had hij een aantal jaren geleden niet gedurfd. Een jongen met autisme die het gewoon DOET! Zo stoer en knap. Ik besef me als ik stappen zet hij ze ook gaat zetten. Energetisch voelt hij mijn vertrouwen. Bijzonder hoe dat werkt.

Als ik blijf hangen in onzekerheid blijf hij dit ook. Kinderen spiegelen zoveel terug naar hun ouders. Het is het leren zien van de boodschappen. Dit kwam vanochtend ook nog voorbij. Grenzen aangeven als je dat zelf lastig vind pikt je kind dit op en vind hij, zij het ook vaak moeilijk om grenzen te stellen of om te gaan met grenzen. We kunnen echt heel veel leren van onze kinderen.

Maar blijf ook de mooie kanten zien van jezelf die je ook terug ziet bij je kinderen. Bij ons is dat eerlijk zijn en humor. Een deel is natuurlijk karkater maar ook een deel wat een kind meekrijgt van buitenaf. De mensen om hem heen, de vaardigheden die ze leren op allerlei gebieden. De ervaringen die ze opdoen in hun leven. De voorbeelden die ze zien van mensen in hun omgeving.

Een kind is nog puur en zuigt als een spons alles op. Ook ons gedrag als ouders. Als er bv in een gezin veel gescholden wordt neemt en kind dat over hij denkt dat dit hoort. Later komt hij er achter dat dit iets is wat hij heeft overgenomen van zijn ouders. Aan dit stuk werken en ombuigen kost dan veel energie. Het is goed om ons bewust te zijn van wat we onze kinderen wel en niet willen meegeven in hun leven. Welke waarden en normen vinden we belangrijk.

Van mijn ouders leerde ik dat het netjes was om mensen te bedanken als ik er mocht spelen, logeren. Dat deed ik ook altijd en soms gaf ik zelfs een cadeautje. Nu doe ik dit nog steeds. Ik bedank altijd als ik ergens ben geweest en neem ook soms iets gezelligs mee. Dit is me vanuit thuis aangeleerd. Ik ben best streng opgevoed.

Mijn ouders waren duidelijk als er iets gebeurde wat ze niet goed vonden. Ik ben nu ook duidelijk naar onze zoon toe. Dat heeft soms een positief effect zo leert hij dat er grenzen zijn. Maar het negatieve effect is dat hij met regelmaat in de verdediging schiet omdat hij zich aangevallen voelt. Het anders doen dan dat me is aangeleerd kost me veel energie merk ik.

Dus voor nu hebben we altijd een keuze wat en hoe we onze kinderen opvoeden. Wat we ze wel en niet mee willen geven in hun levensrugzak.
Interessant om eens naar het gedrag van je kind te kijken. Wat herken je bij jezelf. Waar heb je zelf ook moeite mee. Wat zie je terug van je eigen opvoeding in de opvoeding die je nu aan je kind geeft. Past dat bij jou of is dit iets wat je vanuit je ouders zo doet.

Mooi en leerzaam om hier eens bewust naar te kijken. Je kunt hier ook samen met je partner of met het kind zelf over in gesprek gaan En dan de vraag voel is of je hier iets mee wil zodat jij zelf maar ook je kind dichtbij hun eigen ware ik zichzelf mogen zijn.

Je zal gaan merken dat als je hiermee aan de slag gaat dit een positief effect heeft voor jullie beide. En soms is het fijn als er iemand een tijdje met je mee loopt en met je meevoelt.
Voel je dat je hier hulp bij kunt gebruiken. Je bent welkom.

  Feeling Heppie
  Coeveringlaan 38
  5492 CN Sint-Oedenrode
  06 23 44 71 15

Contact opnemen
Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

CATvirtueelschild

GATVirtueelschild

Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Klik op logo voor meer informatie over mijn klachtenregeling.