Oude overtuigingen loslaten.

Ons gehele leven doen we ervaringen op. Dit begint al tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna onze levensjaren. Als kind leer je van je ouders. Ze voeden in de meeste gevallen vanuit liefde hun kinderen op. Ze nemen daarbij stukken mee die zei ook weer van hun ouders hebben geleerd. Ze helpen je om je als mens te ontwikkelen te leren.

We geloven als kind wat we horen. Dat is de waarheid. Dus als voorbeeld als men als kind te horen heeft gekregen. Jij telt niet mee. Je bent niet lief. Je doet het niet goed dan zal dit je je hele leven blijven achtervolgen. Vooral in onze kinderjaren ontwikkeld ons brein zich volop.

We leren doordat mensen ons iets voordoen ons iets vertellen. We leren door hoe anderen omgaan met situaties. We leren door de voorbeelden die we krijgen vanuit onze ouders, docenten, familie, vrienden, klasgenoten. Je leest dus zowel de personen in je leven als de gebeurtennissen in je leven. De dingen die je als kind leert en de ervaringen die je in je jeugd opdoet, hebben dus een grote invloed op de overtuigingen die we hebben in ons latere leven. Het vormt ons wie we zijn. Dit kan ons soms beperken en ons ervan weerhouden om te veranderen. Hoe vaak zeg je niet. Ja, zo ben ik nou eenmaal.

Deze overtuigingen kunnen in de loop van je leven je weerhouden om verder te groeien als persoon. Als voorbeeld. In je jeugd werd vaak tegen je gezegd dat lukt je niet. Doe het maar niet want dat gaat je niet lukken. Als volwassenen kan deze overtuiging je er van weerhouden om iets te gaan ondernemen.

Een nieuwe opleiding. Een andere baan. Nee, ik doe het niet want het lukt me toch niet. De overtuiging ik kan het toch niet zit als een stem in je hoofd. Het blokkeert je. Het geeft je onzekerheid en angst. Je kiest voor de veilige weg en dus begin je er maar niet aan. De overtuiging is dus vast gaan zitten in je systeem.

Maar vanuit je ware essentie blijven er prikkels komen naar een verlangen om toch te solliciteren op die baan. Je raakt in de war. De stem in je hoofd brengt je aan het twijfelen waardoor de onzekerheid nog meer gevoed wordt. Je voelt je te neergeslagen. Je baalt dat je niet durft, dat je de stap niet durft te zetten om het toch gewoon te doen.

Maar hoe ga je nu om met deze vastgeroeste overtuiging? Het proces begint bij het inzien dat er een overtuiging is die je remt. Die je tegenhoudt in je ontwikkeling. Daarna volgt de stap dat je het graag anders zou willen. Je overweegt te veranderen. Deze herkenning en erkenning. Dus je herkent de overtuiging en erkent dat deze er is en dat het anders zou kunnen is de eerste stap.

Als je inziet wat er is ben je al op de helft in je proces. Wil je veranderen? Kijk eens in de spiegel en zeg eens hardop, ik ben bereid te veranderen. Wat voel je hierbij? Interessant om dit eens te ervaren. Voel je weerstand? Of juist een yes gevoel.

De kracht die we eerst inzetten om de stappen niet te zetten mag nu worden omgebogen als kracht om het wel te doen maar voor we dit kunnen gaan doen is het belangrijk om stil te staan bij het ontstaan van de overtuiging. Als je dit proces te snel doet zal je gaan ervaren dat je weer terug gaat vallen in de oude overtuiging. Goed werk heeft tijd nodig. En Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Als je hier in de praktijk komt gaan we samen terug naar het ontstaan. Wanneer heb je deze gevoelens voor het eerst gekregen. Wat werd er gezegd? Wie zei dit? Door gevoelens en emoties een podium te geven laten we de overtuiging aan het woord. Het mag er zijn. We halen het omhoog uit je systeem. Zie het als een mapje wat we openen.

Vaak komt hier het innerlijk kind bij kijken. Het innerlijk kind is je kleine ikje die je altijd bij je draagt. Door contact te maken met dit innerlijk kind. Hiermee in gesprek te gaan kom je bij de kern van de overtuiging. Daar zitten de antwoorden die je zoekt. Als het voelt of we alles in het mapje hebben aangekeken en doorvoelt dan gaan we aan de hand van een oefening dit stuk zorgvuldig vanuit liefde loslaten. Ik help je hierbij.

Maar dan. Oei dat voelt spannend want je bent nu een stap dichterbij je ware essentie. Wie ben ik dan als ik niet meer onzeker hoef te zijn? Wat wil ik dan? Wat heb ik daarvoor nodig? En hoe doe ik dat dan? Allemaal vragen die we samen gaan onderzoeken. We maken een plan. Stappen die je kunt gaan zetten. Zie het als fietsen. Dat heb je ook moeten leren.

Je hebt je gehele leven gehandeld vanuit de overtuiging en nu ga je het anders doen. Dat voelt spannend en eng. Het maakt je onzeker maar dat mag er zijn. Door hier aandacht aan te schenken krijgen je gevoelens en emoties de ruimte. Door met jezelf in verbinding te blijven en er te laten zijn wat er is zal je gaan merken dat je steeds meer in beweging komt. Je gaat ervaren dat het niet zwaar hoeft te zijn.

Nieuwe stappen zetten in je leven kan ook heel leuk zijn. En door iedere dag te zeggen tegen jezelf. Ik vertrouw op mezelf. Ik weet dat ik het kan motiveer je je systeem om het anders te doen. Ik begeleid je hierbij. We planten een zaadje en jij mag het gaan verzorgen. Door met liefde, geduld, enthousiasme stappen te gaan zetten.

  Feeling Heppie
  Coeveringlaan 38
  5492 CN Sint-Oedenrode
  06 23 44 71 15

Whatsapp knop

NL97 RABO 0198 2167 42

KvK: 7238500